Fun & Easy Science for Kids
Sponsored Links :



Uranus – The Seventh Planet From Sun  

You know that our Earth rotates on an axis that sits upright. The North Pole is at the top of the planet and the South Pole is at the bottom. Uranus, though, has been tipped on its side, probably by a collision with another planet. Its poles lie almost in the middle, rather than the top and bottom.

Location of Uranus in the Solar System Image - Science for Kids All About Uranus

All about Uranus, the seventh planet from the Sun.

Uranus is the seventh planet from the Sun. It is made of gas like Jupiter, Saturn and Neptune. It is mostly made of hydrogen and helium, but methane gas gives it its vivid blue color.

Sponsored Links :
Rings, Orbits and Moons of Uranus Image

Uranus has 11 rings, made of dust, ice and bits of rock.

Fun Facts about Uranus for Kids

  • Because it’s tipped, Uranus has seasons that last 20 years. Can you imagine 20 years of summer? That wouldn’t be bad, but how about 20 years of winter?
  • The temperature is almost always the same, whether its winter or summer because the planet is so far from the sun.
  • Uranus has 11 rings, made of dust, ice and bits of rock.
  • Uranus has 27 known moons. They are named after characters from the works of William Shakespeare.
Moons of Uranus Image

Uranus has 27 known moons.

Uranus Vocabulary

  1. Rotate: turn
  2. Upright: standing straight up
  3. Collision: crash

Learn More All About Uranus, the Seventh Planet from Sun

Watch this awesome video all about Uranus:

A video documentary of the facts about Uranus.

Uranus Questions & Answers 

Question 1: What is the temperature on Uranus?

Answer 1: Uranus is so far from the Sun that it never gets very warm. The gas atmosphere also reflects back most of the sunlight that does reach the planet. Uranus is -357 degrees.

Question 2  How much would I weigh on Uranus?

Answer 2: If you weigh 60 pounds on Earth, you’d weigh 41 pounds on Uranus.

 

Question 3: Has Uranus got many many moons?

Answer 3: Yes Uranus has 27 moons

 

Question 4: How far away is Uranus from the Earth?

Answer 4: Not too far at all, only joking, Uranus is a whopping 2.57 billion km from the Earth or in miles that is 1.6 billion.

 

Question 5: What is the length of day in Uranus?

Answer 5: While the earth as we know is 24 hours, Uranus is 17.24 hours.

 

Question 6: Is Uranus larger than Earth?

Answer 6: Uranus is about 4 times larger than the Earth.

 

Question 7: Who discovered Uranus?

Answer 7: William Herschel discovered Uranus back on March 13th 1781. William was a British astronomer

 

Question 8: How long is a year on Uranus?

Answer 8: It takes Uranus a lot longer to rotate around the sun than it does Earth. Our year as we know is 365 days but Uranus takes 84 of our Earth years to complete its revolution around the sun.

 

Enjoyed the Easy Science for Kids Website all about Uranus info? Take the FREE & fun Uranus quiz and download FREE Uranus worksheet for kids. For lengthy info click here.

 

Close

Cite This Page

You may cut-and-paste the below MLA and APA citation examples:

MLA Style Citation

Declan, Tobin. " Uranus Fun Facts for Kids ." Easy Science for Kids, Dec 2016. Web. 11 Dec 2016. < http://easyscienceforkids.com/all-about-uranus/ >.

APA Style Citation

Tobin, Declan. (2016). Uranus Fun Facts for Kids. Easy Science for Kids. Retrieved from http://easyscienceforkids.com/all-about-uranus/

Cite this Page

Sponsored Links :